0 Varer i Kurven
Fortsæt med at handle

Vedligeholdelse af møbler

Læs vores brochurer om vedligeholdelse af diverse møbeltyper.

 

 


POLSTERMØBLER I HJEMMET

Ikke to familier er ens, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvordan polstermøbler bruges. Er det et hjem med stor trafik af gæster, børn, hunde, katte osv., vil både skum og betræk slides hurtigere, end i hjem hvor møblerne kun bruges 1 – 2 gange om ugen. Når vi sidder i møblerne, kommer kroppen i tæt kontakt med betrækket og dermed kan sved påvirke læder og stof. Sørg derfor altid for en grundig rengøring af polstermøblerne. Undgå at spilde på betrækket, da selv små mængder fedt kan starte en nedbrydningsproces. Vi anbefaler, at alle polstermøbler jævnligt støvsuges, da selv små støvpartikler kan ”lukke” overfladen og medføre nedsat holdbarhed. Vær opmærksom på, at alle møbler påvirkes af sollys og selv det mest farveægte polster falmer. Beskyt derfor altid møblerne mod direkte sollys.

 

POLSTERMATERIALER

Der anvendes nozagfjedre og stålfjedre, og der polstres med polyether, koldskum, fibervat, granulat, fjer og dun. Dun kan have en lidt kortere levetid end andre typer pudefyld. Al polstring ændrer sig i brug, ombyt derfor puderne hvis det er muligt, og sid ikke altid samme sted. Derved opnås, at polstringen ”sætter sig” mere jævnt over hele siddefladen, og den kommer mindre ”ud af facon”. Løse puder skal bankes let for ikke at falde sammen. Er polstringen udsat for hårdt brug, eksempelvis tunge personer eller kontinuerligt brug dagen igennem, skal der vælges en hårdere polstring med stor genrejsningsevne. Ved fastpolstrede møbler uden løse puder skal man være opmærksom på, at der ved brug kan opstå små folder i læder og stof.

 

MØBELSTOF GENERELT

Pletrensning af møbelbetræk skal foretages med forsigtighed. Pletrensemidler bør kun anvendes, efter at det på et mindre synligt sted er prøvet, om det påvirker betrækket. Skjolder undgås ved skånsom, cirkulær gnidning indad mod pletten. Brug aldrig opløsningsmidler. My Home anbefaler Guardian Tekstilrens som pletfjerner. Beskyt eventuelt betrækket med Guardian Tekstil Imprægnering for at gøre dette mere modstandsdygtigt overfor pletter og smuds.

 

BOMULD

Bomuld har en rimelig slidstyrke, men påtrykte mønstre er ikke modstandsdygtige overfor slid og sollys. Groft tøj, som eksempelvis denim, slider hårdt på bomuld. Bomuld er ikke velegnet til møbler, der udsættes for megen sollys eller dagligt slid. Bomuld er modtagelig for smuds og bør derfor behandles med Guardian Tekstil Imprægnering (smudsafvisende).

 

SYNTETISKE FIBRE

Polyester, nylon, polypropylen og polyamid er generelt slidstærke materialer, der er lette at holde. Møbelbetræk med luv, for eksempel velour, skifter farve, når lyset kommer fra forskellige retninger. Det samme kan ske, hvis luven trykkes ned. Dette er ikke en fejl, men naturligt for stoffet.

 

MIKROFIBRESTOF

Vær opmærksom på, at mikrofibre svækkes i våd tilstand og ikke tåler, at der gnides eller børstes under pletrensning. My Home anbefaler Guardian Tekstilrens som pletfjerner – følg vejledningen på flasken.

 

 

MØBELLÆDER GENERELT

Læder er et naturprodukt. Det er derfor helt naturligt, at de påvirkninger, skindet har fået i løbet af dyrets levetid, findes som ”mærker” i det færdigforarbejdede møbellæder. Skindets udseende og egenskaber varierer efter hvilken del af dyret, det er skåret fra. Man kan skære uden om de værste uregelmæssigheder, herved bliver læderet meget dyrt, eller man kan dække med lak og farve, men så bliver læderet lidt stivere og mere plastagtigt, men til gengæld mindre sart. Normalt søger producenten at placere de mest synlige uregelmæssigheder bag på møblet. Af uregelmæssigheder, der altså ikke er fejl, men helt naturlige, kan nævnes: Sår efter rifter, flænger fra grene, torne eller pigtråd. Er disse sammenvokset, er der ingen svækkelse af læderet. Rynker kan være af forskellig art fra dyr til dyr. Ætsningsskader, fra eksempelvis gødning, findes på mange dyr. Disse mærker, i et stykke forarbejdet læder, er et kendetegn på ægte læder til forskel fra kunstlæder (plast), hvor strukturen er ensartet. Alt læder bør beskyttes mod sollys og stærk varme. Læder har som regel mindre lysægthed end stof, og det bløde anilinlæder er mest modtageligt for sollys. Direkte sollys og tør varme (brændeovn) nedbryder. My Home anbefaler at alle møbler monteret med læder plejes regelmæssigt (ca. 4 gange årligt) med Guardian Læderplejeprodukter.

 

DÆKFARVET LÆDER (standard læder)

Læder med overfladebeskyttelse – dækfarvet læder – er godt beskyttet mod ydre påvirkninger. Det har en højere lysægthed end anilinfarvet læder, og overfladebeskyttelsen gør det vanskeligt for vand, smuds o.l. at trænge gennem overfladen. Læderoverfladen kan være slebet og præget med et mønster (hvilket betegnes narvsat). Til pleje og vedligeholdes af dækfarvet læder anbefales Guardian Læderrens og Guardian Lædercreme.

 

SEMI-ANILIN

Semi-anilin har en tyndere gennemsigtig overfladebeskyttelse end dækfarvet læder. Overfladen har en vis beskyttelse mod ydre påvirkninger. Semi-anilin er et naturprodukt med naturnarv, der kan ånde. Læderet bliver lidt mørkere i brug. For alle ovenstående lædertyper gælder det, at vedligeholdelse og pleje foretages med lædercreme. Det anbefales at bruge Guardian Lædercreme før ibrugtagning af møblet samt regelmæssigt (ca. 4 gange årligt) at pleje og vedligeholde med Guardian Læderrens og Guardian Lædercreme.

 

PU LÆDERLOOK

Brug en blød, ren klud til at vaske/aftørre møblerne med Guardian Lædersæbe, som både renser og opfrisker PU overfladen. (Følg venligst instruktionen fra flasken.) Møblerne skal beskyttes mod direkte sollys, ellers vil overfladen tørre ud og krakelere, p.g.a. solens stråler. Møblerne bør behandles 4-6 gange årligt. Stærke kemikalier (sprit, alkohol, klorin, salmiakspiritus og lignende) må ikke bruges, da disse vil ødelægge PU overfladen.

 

BONDED LÆDER / REGENERERET LÆDER

Bonded læder er fremstillet af overskudslæder + et kunstprodukt f.eks. vinyl, som er findelt, og derefter sammenpresset under tryk. Man limer det derefter på et tekstilbagstykke. Slutteligt får det en Polyurethanoverflade, som giver det glans og styrke. Til rengøring, pleje og vedligeholdelse anbefales Guardian Lædersæbe.

 

 

Pleje og vedligeholdelse af træmøbler

 

Træ er et naturmateriale – ikke to stykker træ er ikke ens, hvorfor der ikke findes to helt ens møbler. Træ er i konstant forandring, hvilket bevirker at træets struktur og farve med tiden vil ændre sig. De største ændringer vil ske i starten af møblets levetid

 

Massivt træ arbejder i takt med luftfugtigheden. I sommerhalvåret udvider træets sig og her kan det forekomme, at bordplader kan bue let. I vinterhalvåret trækker træet sig sammen igen. Når træet arbejder – udvider og trækker sig sammen - kan der opstå ”vindridser” (små revner imellem årerne). Disse er dog helt uden betydning og kan som oftest behandles væk.

 

For at sikre længst mulig levetid for træmøbler er det vigtigt, at de løbende plejes og vedligeholdes. Nedenfor er gode råd til hvordan man bedst plejer og vedligeholder møbler udført i træ.

 

UBEHANDLEDE OVERFLADER:

Man bør altid behandle træmøbler med enten sæbe eller olie inden ibrugtagning. Alt efter hvilket ”look” der ønskes anbefales følgende produkter fra Guardian: ÆdeltrsolieHvidpigmenteret Olie eller færdigblandet træsæbe enten i natur eller hvidpigmenteret, da disse produkter er udviklet til at sikre den bedte pleje og beskyttelse af træmøbler. Produkter fra Guardian er lette at anvende; følg blot vejledningen på produktet.

 

Husk altid også at behandle undersiden af møblet, da der ellers vil være risiko for at træet vil ”slå sig”. Har træet ”rejst sig” – blevet ru – efter behandling, slibes det med let hånd i træets åreretning med fint sandpapir (mindst korn 200). Brug aldrig ståluld!

 

SÆBEBEHANDLING:

Ønskes det, at træet skal fremstå så naturligt som muligt anbefales 

 

Guardian Træsæbe - Natur. Ønskes der en lysere farve (white-wash) skal træet behandles med Guardian Træsæbe - Hvidpigmenteret. Inden behandling med Guardian Træsæbe kan man med fordel tørre træet af i årenes retning med en blød fnugfri klud opvredet i varmt vand. Det varme vand fjerner smuds og vil ”åbne” træet, hvilket vil give et bedre resultat. Ved daglig rengøring (aftørring) vaskes sæben langsomt ud af træet hvorfor det anbefales at anvende Guardian Træsæbe 4 – 6 gange årligt.

 

 

OLIEBEHANDLING:

Ved brug af Guardian Ædeltræsolie vil træet få en flot gylden farve. Ønskes en lysere/hvid overflade anbefales Guardian Hvidpigmenteret Olie. Ryst flasken og påfør olien med en blød svamp eller blød fnugfri klud i årenes retning i et jævnt tyndt lag. Lad olien tørre i 2 timer, hvorefter der tørres efter med en blød fungfri klud for at fjerne eventuelt overskydende olie. Ved daglig rengøring (aftørring) vaskes olien langsomt ud af træet hvorfor det anbefales at oliebehandle 4 – 6 gange årligt.

 

 

TRÆRENS:

Guardian Trærens anvendes til grundig rengøring af træmøbler. Fjerner fedtpletter, rander med mere. Kan også anvendes til at vaske garvesyre ud af egetræ.

 

GODE RÅD FOR TRÆMØBLER:

• Daglig rengøring foretages med hårdt opvredet klud.

 

• Ved vanskelige pletter anbefales Guardian Trærens.

 

• ”Rejser” træet sig (bliver ru) slibes det med let hånd med fint sandpapir – brug aldrig ståluld! 

 

• Behandlinger, rengøring eller slibes træet skal altid ske med træets åreretning.

 

• Undgå at stille varme og fugtige ting på træet, da dette kan give skjolder.

 

• Placering tæt ved stærke varmekilder (brændeovn og radiatorer) kan påvirke træet og man risikerer at træet ”slår” sig mere end naturligt.

 

• Træ bør aldrig overdækkes permanent med lufttætte materialer (voksdug) i længere perioder.

 

• Ved behandling af bordplader bør behandling ske på begge sider.